Myndigheder, privatpersoner eller virksomheder
Det kan være relevant at høre både myndigheder, privatpersoner eller virksomheder. Fra praksis kan der henvises til ombudsmandens udtalelse om aktindsigt i dataudtræk. En høring skal ske, før afgørelsen om aktindsigt træffes.
Hvis du f.eks. er i tvivl om, hvorvidt en begæring om aktindsigt skal afslås efter § 30, stk. 1, nr. 2, om undtagelse af oplysninger om forretningshemmeligheder, skal du indhente en udtalelse fra den, som oplysningen vedrører - typisk en virksomhed. Høringssvaret bruger du til at belyse risikoen for, at aktindsigten vil påføre virksomheden skade.
En høring af en myndighed kan også være relevant i tilfælde, hvor dokumenterne er udlånt fra den pågældende myndighed, eller hvor dokumenterne vedrører forhold, som kræver en speciel faglig ekspertise. F.eks. skal du indhente en udtalelse fra Udenrigsministeriet, hvis du er tvivl om, hvorvidt rigets udenrigspolitiske interesser kan være til hinder for aktindsigt.
EU-institutioner, internationale organisationer og fremmede lande
En myndighed, der er i besiddelse af oplysninger eller dokumenter, der hidrører fra en EU-institution, skal rådføre sig med EU-institutionen om retten til aktindsigt, medmindre det er indlysende, at dokumentet skal eller ikke skal udleveres, jf. artikel 5 i forordning nr. 1049/2001 (aktindsigtsforordningen).
Det kan eksempelvis være indlysende, at et dokument ikke skal udleveres, hvis den pågældende EU-institution har udtalt sig imod udlevering, eller hvis forordning nr. 1049/2001 som sådan fører til, at dokumentet ikke kan udleveres. I tilfælde af, at et dokument er omfattet af en intern tavshedspligtsforskrift i EU, vil det ligeledes være indlysende, at dokumentet ikke skal udleveres. Danske myndigheder må i almindelighed kunne gå ud fra, at når et dokument er omfattet af en tavshedspligtsforskrift i EU, så er det af hensyn til landets forhold til EU nødvendigt at undtage dokumentet fra aktindsigt i Danmark. Myndigheden bør dog rådføre sig med den pågældende EU-institution, hvis myndigheden er i tvivl om, hvorvidt en oplysning eller et dokument (fortsat) er fortroligt. Det kan f.eks. være relevant ved dokumenter, der hidrører fra ældre, herunder afsluttede, sager.
Udenrigsministeriet kan være behjælpelig med at etablere kontakt til den relevante EU-institution. EU-institutionens svar på en henvendelse om fortrolighed respekteres som udgangspunkt altid. Det er muligt at finde yderligere information om aktindsigt i EU-dokumenter på Udenrigsministeriets hjemmeside.
En myndighed, der er i besiddelse af oplysninger eller dokumenter, der hidrører fra en international organisation eller fra et fremmed land bør som udgangspunkt indhente en udtalelse fra vedkommende internationale organisation eller fremmede land med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt oplysningerne kan udleveres. Dette gælder dog ikke, hvis det er åbenbart, at oplysninger kan udleveres eller kan nægtes udleveret. Retten til aktindsigt kan begrænses i medfør af OFL § 32, stk. 1, men det forudsætter bl.a., at oplysningerne, som aktindsigten vedrører, ikke er gjort offentligt tilgængelige af den pågældende internationale organisation eller det pågældende fremmede land, eller at oplysningerne i øvrigt ikke er tilgængelige hos organisationen eller det andet land ved brug af almindelige regler om aktindsigt. Dette kan afklares ved at rette henvendelse til den pågældende organisation eller det pågældende land. Også i disse tilfælde kan Udenrigsministeriet være behjælpelig med at etablere kontakt til organisationen eller det fremmede lands myndigheder.