Rettidig behandling af aktindsigtsanmodningen
En aktindsigtsanmodning skal som hovedregel afgøres snarest og senest 10 dage efter modtagelsen, jf. 1985-offentlighedslovens § 16, stk. 1 og 2. Aktindsigtssager skal derfor behandles og afgøres så hurtigt som muligt. Hvis du ikke kan nå at færdigbehandle sagen inden for denne tidsramme, skal du sende et såkaldt fristbrev, hvori du redegør for, hvorfor sagen endnu ikke er færdigbehandlet, og hvornår du forventer, at dette vil ske. Hvis du ikke kan færdigbehandle sagen inden for 1 måned, skal du også sende et fristbrev, jf. miljøoplysningslovens § 4, stk. 3. Sagen skal i alle tilfælde færdigbehandles inden for 2 måneder fra modtagelsen af anmodningen, jf. miljøoplysningslovens § 4, stk. 3.
Du skal være opmærksom på, at offentlige myndigheder skal prioritere en hurtig behandling af sager om aktindsigt, jf. FOB 2015-38. Myndigheden bør derfor som udgangspunkt straks give aktindsigt i de dokumenter, hvor retten til aktindsigt er utvivlsom (delafgørelse), og så vende tilbage senere med en afgørelse vedrørende de resterende dokumenter.
Det betyder, at anmodninger om aktindsigt i ikke omfangsrige sager, som dels indeholder dokumenter, hvor retten til aktindsigt er utvivlsom, dels indeholder dokumenter, der kræver en nærmere gennemgang eller overvejelse, skal tilstræbes imødekommet i løbet af 1-2 arbejdsdage efter modtagelsen af aktindsigtsanmodningen i forhold til de dokumenter i sagen, der ikke giver anledning til tvivl (delafgørelse). Herefter kan myndigheden vende tilbage med en afgørelse vedrørende de resterende dokumenter, der kræver en nærmere gennemgang eller overvejelse.
Du kan således ikke lade hele sagens afgørelse afvente f.eks. vurderingen af en række bestemte dokumenter, som giver anledning til juridiske tvivlsspørgsmål eller lignende.
Miljøoplysningslovens § 4, stk. 1 og 3, og 1985-offentlighedslovens § 16, stk. 1 og 2, har følgende ordlyd: