Beslutningsdokumenter - § 26, nr. 1
Dokumenter, som kun gengiver indholdet af en myndigheds endelige beslutning vedrørende en sags afgørelse, er undergivet aktindsigt. Omfattet er dokumenter, der først er udarbejdet efter, at den pågældende myndigheds beslutningsproces er afsluttet, og som har til formål at tjene som bevis for eller på lignende måde autoritativt fastslå indholdet af en beslutning vedrørende en sags afgørelse. Fra praksis kan henvises til ombudsmandens udtalelse om aktindsigt i dokumenter fra tværministeriel faggruppe.
Et eksempel herpå er en beslutningsprotokol, der netop fastslår indholdet af en beslutning. I modsætning hertil er f.eks. forhandlings- og voteringsprotokoller ikke omfattet af bestemmelsen.
§ 13-notater - § 26, nr. 2
Hvis de oplysninger, der er pligt til at notere efter notatpligten i offentlighedslovens § 13, er nedskrevet i et særskilt dokument, er dokumentet omfattet af bestemmelsen i § 26, nr. 2. Det kan eksempelvis være telefonnotater og lignende.
Du kan læse mere om notatpligten i afsnittet om § 13.
Undersøgelsesrapporter mv. - § 26, nr. 3
Denne bestemmelse omfatter forskelligt rapportmateriale, der er udarbejdet af en myndighed for at tilvejebringe bevismæssig klarhed mv., for så vidt angår en sags faktiske omstændigheder. Fra praksis kan henvises til ombudsmandens udtalelse om begrebet rapportmateriale.
Sådant rapportmateriale kan eksempelvis være afhøringsrapporter, døgnrapporter, analyserapporter, besigtigelsesrapporter og inspektionsrapporter. Skemaer og blanketter, som gengiver det faktiske resultat af en myndigheds udspørgen af en privat person, er også omfattet af bestemmelsen.
Interne cirkulærer - § 26, nr. 4
Der vil efter bestemmelsen være ret til aktindsigt i såkaldte skuffecirkulærer, som indeholder en myndigheds egne interne retningslinjer. Det er dog et krav, at retningslinjerne er bindende.
Et eksempel på bindende retningslinjer er universiteternes rettevejledninger. Rettevejledninger kan imidlertid undtages efter offentlighedslovens § 33, nr. 5 (generalklausulen), dog kun indtil eksamen er afholdt, hvorefter der skal meddeles aktindsigt. Se hertil FOB 1995.331.
Praksisoversigter - § 26, nr. 5
Denne bestemmelse indebærer, at et dokument, som indeholder en systematiseret og ukommenteret gengivelse af praksis på et bestemt sagsområde, også er omfattet af retten til aktindsigt, hvis dokumentet i øvrigt er udarbejdet som et selvstændigt dokument og foreligger i endelig form.
Omfattet af bestemmelsen er altså f.eks. en praksisoversigt. Omfattet er derimod ikke visdomsbøger, dvs. samlinger af en myndigheds afgørelser, udtalelser mv. til myndighedens egen brug. Noget andet er, at der efter omstændighederne kan være ret til aktindsigt i de konkrete sager, som er indeholdt i visdomsbogen, efter offentlighedslovens almindelige regler.