Det følger miljøoplysningslovens § 2, stk. 3, sidste pkt., at lovens afvejningsregler ikke gælder for sager omfattet af 1985-offentlighedslovens § 2, stk. 1, 1. pkt., som behandles af politiet og anklagemyndigheden.
Sager inden for strafferetsplejen, som behandles af miljømyndighederne, vil derimod være omfattet af afvejningsreglerne, jf. betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 12. januar 2005 til lovforslag nr. L 60, folketingsåret 2004-05.
Hvis du som miljømyndighed behandler en anmodning om aktindsigt inden for strafferetsplejen, jf. 1985-offentlighedslovens § 2, stk. 1, skal du derfor være opmærksom på bestemmelsen i miljøoplysningslovens § 2, stk. 3, hvorefter der skal foretages en konkret afvejning af offentlighedens interesser, der varetages ved udlevering af miljøoplysningerne, over for de interesser, der varetages ved at afslå udlevering. Bestemmelsen i 1985-offentlighedslovens § 2, stk. 1, 1. pkt., skal endvidere anvendes restriktivt under hensyntagen til samfundets interesse i, at oplysningerne offentliggøres i det konkrete tilfælde.
Når der er tale om straffesager, vil afvejningsreglerne dog kun sjældent føre til, at der skal meddeles aktindsigt, idet oplysninger om strafbare forhold betragtes som særligt følsomme oplysninger, jf. Ombudsmandens skrivelse af 4. maj 2016 (sagsnr. 16/01674).
Det er i de danske forarbejder til miljøoplysningsloven lagt til grund, at da miljøoplysningsdirektivet er vedtaget med hjemmel i EF-traktatens art. 175, har Fællesskabet ikke haft hjemmel til at regulere det strafferetlige område. Ombudsmanden har i skrivelser af 20. marts 2013 (sagsnr. 12/02577) og 4. maj 2016 (sagsnr. 16/01674) anført, at lovgivningsmagten har taget udtrykkelig stilling til spørgsmålet, hvorfor sager inden for strafferetsplejen, som behandles af politiet og anklagemyndigheden, er undtaget fra aktindsigt efter miljøoplysningsloven, hvis betingelserne for anvendelse af offentlighedslovens § 2, stk. 1, 1. pkt., er opfyldt. Ombudsmanden anførte endvidere, at klagerne eventuelt selv kunne tage kontakt til EU-Kommissionen om spørgsmålet om Danmarks implementering af miljøoplysningsdirektivet.